Blog > Komentarze do wpisu

BAKŁAŻANY Z PIECZARKAMI I SEREM FETA

Bakłażany można podać również na diecie Dukana, pomijając  oliwę w dressingu bazyliowym.

składniki na 2 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 500g pieczarek
  • natka pietruszki
  • dressing bazyliowy
  • ser feta
  • sól, pieprz

Bakłażany kroimy wzdłuż, na 2 części, oprószamy solą, pozostawiamy na 1/2 godziny. Pieczarki obieramy, kroimy na plastry, podduszamy. Kiedy bakłażany się spocą  płuczemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem, w ten sposób pozbywamy się, charakterystycznej dla bakłażana, goryczki. Wydrążamy środki, rozdrabniamy je i podduszamy . Powstałe łódki bakłażanowe obficie skrapiamy dressingiem bazyliowym (patrz dressingi dipy). Następnie łączymy pieczarki z wydrążonymi środkami oraz natką. Powstałą masą wypełniamy bakłażanowe łódki, wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości, ok. 1 godziny. Podajemy jako samodzielne danie, z grillowanym mięsem, rybą. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą. Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

niedziela, 23 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010