Blog > Komentarze do wpisu

PIZZA

 

Ktoś kiedyś powiedział, że pizza, to najbardziej ulubiony "krążek świata", zgadzam się z nim absolutnie...a wiecie, że najpopularniejszą pizzą na świecie jest margherita, upieczona w 1889 w Neapolu na cześć pierwszej królowej Włoch. Podana była w narodowych barwach Włoch : zielonym, białym, czerwonym...*

Składniki na 3 pizze (26cm):

  • 325ml wody
  • 500 g mąki do pizzy, typ00
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suchych drożdży piekarniczych
  • płaska łyżka soli
  • łyżeczka cukru

Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Do dołka wlewamy letnią wodę wraz z rozpuszczonymi w niej drożdzami, cukrem, solą i oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto.Uwaga, nie podsypywać ciasta mąką w czasie wyrabiania. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe nie klei się ani do ręki, ani do podłoża.Po zakończeniu wyrabiania, ciasto obficie oprószamy mąką,wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, wyjmujemy z miski i odgazowujemy uderzając nim o stolnicę. Ponownie odstawiamy, na około 30 minut. Następnie dzielimy na 3 części, z których formujemy kulę, delikatnie je spłaszczamy, oprószamy mąką, przykrywamy i zostawiamy na ok.10 minut. Z każdej kuli formujemy okrągły placek o średnicy ok 26cm (jeśli wolimy grubsze ciasto, pizza będzie odpowiednio mniejsza). Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nie ma potrzeby używania wałka. Tak przygotowane placki pizzy, pozostawiamy na ostatnie już 10 min. Przed nałożeniem nadzienia przygnieść delikatnie placki, pozbywając się powietrza. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem i mozzarellą oraz ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy na kamieniu ułożonym w dolnej części piekarnika,  rozgrzanego do maksymalej temperatury, bez termoobiegu.  Smacznego !

sos do pizzy :

  • puszka pomidorów bez skóry
  • 5 ząbków czosnku
  • oregano, świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2łyżki oliwy

Zmiażdżony czosnek zeszklić na oliwie, dodać pomidory, podsmażyć wszystko ok. 1 minuty. Następnie dodać do smaku sól, pieprz, oregano. Można doprawić szczyptą cukru, sos nie powinien być kwaśny.

 

Moja faworytka, z szynką parmeńską, rucollą i wiórkami parmezanu, mniam mniam


 

 

 

 

 

*żródlo internet, Italien. Die kleine Schule
czwartek, 20 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: mania, 83.1.104.*
2010/05/21 18:23:46
Smacznego dla przystojniaka na zdjęciu
-
2010/05/22 00:19:30
dzięki :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010