Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO MANDARYNKOWE

 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson, pt. "Nigella gryzie". To proste, bezglutenowe ciasto, jego smak odkryłam bardzo niedawno i od tamtej pory nie mogę się z nim rozstać. Wypróbujcie sami ;)

składniki :
4 mandarynki (lub trzy pomarańcze)

  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj

Mandarynki gotujemy na wolnym ogniu, około 2 godzin. Następnie zestawiamy i schłodzimy. Ostudzone mandarynki zmiksować na jednolitą masę, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać. Wlać do okrągłej formy (20 cm), piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 1 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do następnego dnia. Podawać z kleksem bitej śmietany. Smacznego !


 

 


 

środa, 26 maja 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/26 20:15:05
Ciasto wygląda obłędnie i do tego ta ilość mandarynek, pysznie :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010