Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO MANDARYNKOWE

 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson, pt. "Nigella gryzie". To proste, bezglutenowe ciasto, jego smak odkryłam bardzo niedawno i od tamtej pory nie mogę się z nim rozstać. Wypróbujcie sami ;)

składniki :
4 mandarynki (lub trzy pomarańcze)

  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj

Mandarynki gotujemy na wolnym ogniu, około 2 godzin. Następnie zestawiamy i schłodzimy. Ostudzone mandarynki zmiksować na jednolitą masę, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać. Wlać do okrągłej formy (20 cm), piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 1 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do następnego dnia. Podawać z kleksem bitej śmietany. Smacznego !


 

 


 

środa, 26 maja 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/26 20:15:05
Ciasto wygląda obłędnie i do tego ta ilość mandarynek, pysznie :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010