Blog > Komentarze do wpisu

CREME BRULEE W DIECIE DR DUKANA

 

Ten francuski deser zachwyca smakiem nawet największych łasuchów. Niezwykle prosty w zrobieniu,  podany z ulubionym dodatkiem może stanowić świetnie dopełnienie naszego obiadowego menu. Niech was nie odstraszy czas oczekiwania, uwierzcie mi, że warto.

składniki na 7 porcji:

  • 0,5 l chudego mleka
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki cukru brzozowego
  • aromat waniliowy

Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć na jednolitą masę, nie ubijać ! Nadal ucierając dodawać, bardzo powolutku gorące mleko, na koniec aromat. Tak przygotowaną masę wlewamy do płaskich kokilek (niestety moje zostały w Polsce). Wstawiamy na 50 min do rozgrzanego, do 100 stopni piekarnika. Następnie bardzo dobrze schładzamy,najlepiej w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem brzozowym, zapiekamy palnikiem do deserów, lub 5 min, w piekarniku z grillem, w maksymalnej temperaturze. Roztopiony  cukier stworzy na powierzchni pyszną, chrupiącą skórkę., Posypujemy cynamonem, gorzkim kakao w zależności od upodobań. Smacznego !

 


 

wtorek, 18 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010