Blog > Komentarze do wpisu

CZEKOLADOWA TARTA FIFTEEN

Tarta Fifteen to mój faworyt, wśród czekoladowych deserów. Przepis pochodzi z książki Jamie Olivera. Jeśli chcecie zachwycić gości deserem gorąco ją polecam. Pamiętajcie, że tartę należy przygotować dzień wcześniej sztywno trzymając się wskazówek...

Składniki na ciasto :

  • 160g masła
  • 110g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 280g mąki
  • 2 jajka
  • 30g kakao

nadzienie :

  • 200ml mleka
  • 560ml śmietany kremowej
  • 65g cukru pudru
  • 350g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 2 jajka

Masło ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, jajka i kakao, szybko zagniatamy. Uwaga ciasto wyrabiane zbyt długo, po upieczeniu staje sie gumowate. Następnie formujemy kulę i wsawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na cienki placek (0,5cm), wylepiamy nim posmarowaną masłem formę do tarty (28cm) i wsawiamy na 1/2h do zamrażarki. Następnie podpiekamy w temperatury 180 stopni, przez 15 min.Gdy ciasto się podpieka przygotowujemy nadzienie. Wlewamy do garnka mleko, śmietanę, cukier i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Nasępnie dodajemy jajka, nadal mieszając. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód. Temperaturę pieczenia obniżamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Uwaga, nie wydłużać czesu pieczenia...tak ma być, tarta będzie bardzo trzęsąca ;). Odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na noc do lodówki. Podawać bardzo schłodzoną, z kleksem śmietany, posypaną grubymi czekoladowymi wiórkami. Smacznego !


 

wtorek, 18 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010