Blog > Komentarze do wpisu

JAJKA Z IKRĄ NA SAŁACIE

Jajko z ikrą na sałacie

(porcja dla 2 osób)

  • dowolna sałata (użyłam sałaty lodowej)
  • 2 jaka na twardo
  • 8 łyżeczek ikry z łososia
  • szczypiorek
  • ocet balsamiczny
  • sos jogurtowo - chrzanowy

Sos jogurtowo - chrzanowy:

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 3 małe korniszony
  • 1 łyżka stołowa świeżo startego chrzanu (można zastąpić chrzanem ze słoika)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Korniszony kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do jogurtu, następnie wszystko łączymy z chrzanem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyraznie chrzanowy posmak. Uwaga, solimy bardzo oszczędnie.

Wykonanie:

Pokrojone na ćwiartki jajka, układamy na poszarpanej, skropionej octem balsamicznym sałacie. Na każdą ćwiartkę jajka kładziemy łyżkę sosu jogurtowo-chrzanowego oraz łyżeczkę ikry. Całość posypujemy szczypiorkiem i zajadamy. Smacznego!


 

 

niedziela, 16 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010