Blog > Komentarze do wpisu

KREM Z POMIDORÓW I BAZYLII

składniki :

  • 1 kg dojrzałych pomidorów (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2l bulionu
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kromeczki bagietki pszennej
  • pesto bazyliowe
  • wiórki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy

Zmiażdżony czosnek podsmażamy z pokrojoną w kostkę bagietką, zdejmujemy z potelni, do miseczki. Na tą samą patelnię wkładamy pokrojone pomidory, podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy je wraz z podsmażonym czosnkiem i bagietką do gotującego się bulionu.  Gotujemy tak długo, aż cząstki bakietki rozpłyną się. Wtedy dodajemy pęczek bazylii. Zupę rozdrabniamy blenderem, do konsystencji kremu.  Podajemy z tartym parmezanem, łyżeczką pesto, grzanką serową...  Smacznego !


 

piątek, 21 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

  • GRISSINI Z SZYNKĄ SERRANO I FIGAMI

    Niezwykle efektowna, super smaczna przekąska, w dosłownie 3 minuty... składniki (2 porcje): 4 cieniutkie plastry szynki hiszpańskiej 4 paluszki grissini 2 śwież

  • ZUPA Z DYNI

    Kremowa zupa z dyni z dodatkiem kokosowego mleka i soku z pomarańczy...nie tylko dobrze brzmi, ale i doskonale smakuje. Zachęca piękną barwą, nieziemskim aromat

  • ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

    Zupa tajska, to propozycja ekspresowego dania obiadowego. Bardzo sycąca,prosta w przygotowaniu...na pewno spodoba się tym, którzy lubią mleko kokosowe i kolędrę

  • Solianka

    Solianka łączy w sobie kilka moich ulubionych zup: pomidorową, ogórkową i gulaszową. Jest idealna na kaca- słona, kwaśna, wysokokaloryczna i pyszna. Niestety ma

  • Zupa cytrynowa

    Bardzo dawno nie jadłam już popularnej w Grecji zupy cytrynowej, a ostatnio- pewnie przez tę ponurą pogodę we Wrocławiu- naszła mnie ochota na jakieś słoneczne

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010