Blog > Komentarze do wpisu

MALINOWA PYCHOTKA

Biszkopt :

  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 90g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu

Białka ubić na sztywą pianę, powoli dodawać cukier oraz po jednym żółtku, nadal miksując, aż do całkowitego roztarcia cukru. Bardzo delikatnie, drewnianą łyżką, łączymy z masą jajeczną przesiane mąki. Następnie dodajemy połączoną z octem sodę. Otrzymaną masę wylewamy do wyłożonej pergaminem okrągłej blaszki (26 cm). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok.40 min. Studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu, oddzielamy ciasto od brzegów formy, wyjmujemy na blat, kroimy na dwa krążki.

Nadzienie :

  • 250ml śmietany kremówki
  • opakowanie serka mascarpone
  • 1 cukier waniliowy

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, kiedy zaczyna gęstnieć dodajemy serek mascarpone. Wszystko dokładnie ubijamy na jednolitą masę. 3/4 masy wykładamy na pierwszy krążek , na to kładziemy drugi krążek ciasta. Na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy i rozkładamy, poszarpaną i połączoną z malinami, zastygniętą galaretką. Dekorujemy listkami śweżej mięty .Smacznego !

Galaretka :

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 0,7l gorącej wody
  • 0,5kg malin(użyłam mrożonych)

Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie, kiedy będzie już chłodna wrzucamy maliny. Czekamy do zżelowania. Łyżką szarpiemy na kawałki i nakładamy na ciasto.


 

niedziela, 16 maja 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010