Blog > Komentarze do wpisu

TIRAMISU

Ten wykwintny deser pochodzi z Wenecji, a w dosłownym tłumaczeniu znaczy ''unieś mnie wysoko". Dzięki dodanej w końcowej fazie przyrządzania , ubitej pianie z białek, krem jest puszysty i lekki. Doskonały deser, który robi się ekspresowo, a zjada jeszcze szybciej ;)

składniki:

  • 400g mascarpone
  • 400g biszkoptów (kocie języczki)
  • 4 jajka
  • 100g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 200g gorzkiej czekolady
  • filiżanka espresso

Żółtka jaj ucieramy z cukrem pudrem i miąższem wanilii na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone, dokładnie rozcieramy. W drugim naczyniu, ubijamy białka z łyżką cukru, na sztywną pianę. Bardzo delikatnie łączymy obie masy. Biszkopty układamy na dnie prostokątnego naczynia, nasączamy je espresso, wykładamy na nie warstwę kremu. Następnie kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy je espresso, przykrywamy kremem. Wstawiamy na minimum 4 godziny, do lodówki. Przed podaniem posypujemy grubymi wiórkami gorzkiej czekolady. Biszkopty można również nasączać kawą z dodatkiem likieru amaretto. Smacznego !

 

 

 

 


niedziela, 23 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.volia.net
2010/05/23 23:23:02
No bardzo smacznie wygląda !
Muszę jutro zrobić. :-)

Świetny blog ! Pozdrawiam.
-
2010/05/24 01:46:26
...i tak też smakuje :)
-
panna_malwinna
2010/08/19 16:58:45
ja się do tiramisu zbieram od prawie roku. może w końcu nastanie ten moment kiedy zdecyduję się zrobić ;) a wiem że jest przepyszny!
-
halutek123
2010/08/19 17:17:42
pyszny, błyskawiczny i niezawodny...szkoda, że jestem na diecie ;)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010