Blog > Komentarze do wpisu

TOSKAŃSKA SAŁATKA w diecie Dr Dukana

Panzanella, tak brzmi orginalna nazwa tej sałatki, pochodzącej ze słynącej z chlebowych potraw Toskanii. Zdecydowanie bardziej orzeżwiający smak sałatki uzyskamy dodając do niej, tuż przed podaniem, kilka drobno pociętych listków mięty.

Składniki :

  • 1 papryka żółta
  • 2 pomidory
  • 1 cebula dymka
  • 1 świeży ogórek
  • garść świeżej bazylii
  • garść natki pietruszki
  • 2  łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki pasty balsamicznej
  • sól, pieprz
  • mięta, kapary (opcjonalnie)
  • 2 kromki chleba dukanowego (patrz kanapki)

Chleb tostowy poszarpać, skropić wodą z octem jabłkowym (1 łyżka octu, 4 łyżki wody), pozostawić na 15 minut, następnie zrumienić, na rozgrzanej patelni. Warzywa pokroić w paski, pozbywając się z  pomidorów i ogórków, gniazd nasiennych. Dymkę, bazylię i pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć, zalać pastą balsamiczną oraz  pozostałym octem jabłkowym, solą i pieprzem. Wymieszać z grzankami. Dobrze jest pozostawić sałatkę na około godzinę do zmacerowania...na co u mnie nie ma szans, znika natychmiast :) Smacznego !


 

 

poniedziałek, 24 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
adrijah
2010/06/25 16:24:48
Też zrobiłam sałatkę z dukanowym chlebem ;) z braku składników wyszło bardzo czerwono i bez ziół :( ale i tak pycha :) następnym razem zrobię taką, jak Ty :)
-
halutek123
2010/06/25 16:32:39
polecam, ja po P jestem bardzo spragniona warzywek...wszystkie wtedy smakuja wyjatkowo :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010