Blog > Komentarze do wpisu

KANAPKOWE WARIACJE

CHLEBEK (z piekarnika)

  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki beztłuszczowego białego serka
  • 3 jaja + białko
  • sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do temp. 210 stopni C. W misce wymieszać wszystkie składniki . Ciasto wlać do silikonowej keksówki (20 cm), piec do zrumienienia, ok. 20 min. Upieczony chlebek studzimy na kratce, następnie kroimy na plastry, zajadamy z ulubionymi dodatkami, w zależności od fazy :). Ja obłożyłam jajkiem na twardo, szczypiorkiem i ikrą; łososiem, koperkiem i zielonym ogórkiem; odtłuszczoną szynką  parmeńską oraz rukolą. Bazą każdej kanapki jest serek Philladelphia light (5% tłuszczu). Kanapkom towarzyszą chrupkie, świeże warzywa (rzodkiewka, zielony ogórek, papryka, pomidorki koktajlowe,szczypiorek .

CHLEBEK DUKANA (z mikrofali)

  • 2 czubate łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki odtłuszczonego białego serka
  • 1 jajko + 2 białka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wlać do silikonowej keksówki (20 cm). Pieczemy w kuchence mikrofalowej, ok. 6 min. Studzimy na kratce.Jeżeli mamy trochę wolnego czasu,  polecam  zrumienić kromeczki na rozgrzanym teflonie. Uwielbiam chrupiące pieczywko :)


 

 

niedziela, 16 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010