Blog > Komentarze do wpisu

POLĘDWICA WOŁOWA Z GRZYBAMI I SZYNKĄ

składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 200 g pieczarek
  • 200 g cieniutkich plastrów szynki hiszpańskiej
  • dip czosnkowo- pietruszkowy
  • 50g wódki
  • sól, pieprz
  • marynata (sok z 1 cytryny, 1/2 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku)

Składniki marynaty połączyć w malakserze na jednolitą masę. Polędwicę pokroić w plastry , około 1,5 cm, zalać marynatą, odstawić na kilka godzin. Szynkę kroimy w cienkie paski, pieczarki w ćwiartki. Podsmażyć na patelni, odstawić. Polędwicę wyjąć z marynaty, pouciskać dłonią, wrzucić na bardzo rozgrzaną patelnię, smażyć po 3 minuty z każdej strony (jeśli wolicie bardziej wysmażone mięso, obsmażamy po 5 minut ). Podlewamy 50 g wódki, wyłączamy płytę grzejną, dodajemy podsmażoną z pieczarkami szynkę, przykrywamy na 5 minut. Polędwicę podajemy ułożoną na grzybach i szynce, na każdym kawałku mięsa kładziemy kleks dipa czosnkowo-pietruszkowego, oprószamy solą i pieprzem. Smacznego !

 


 

 

środa, 26 maja 2010, halutek123
Tagi: mięsa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010