Blog > Komentarze do wpisu

BABCINE ROGALIKI

Takie babcine rogaliki przywoziła na obozy sportowe moja koleżanka Monika...podjadałyśmy je ukradkiem w każdej wolnej chwili, aż do ostatniego okruszka. Przepis na nie jest ze mną już od ponad 20 lat. Dziś piekę je swoim dzieciom, kiedyś... kto wie, może będę piekła wnukom. Bez względu na przemijający czas , te rogaliki to uśmiech na mojej twarzy, to słodkie wspomnienia jednych z piękniejszych chwil mojego życia...uuuuuuuuu ale zatęskniłam za przeszłością ;)

składniki :

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietamy

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie. Dodać jajko, śmietanę, masło. Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do garnka z wodą, wstawić na całą noc do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, kroić w trójkąciki. Układać na nich ulubioną konfiturę, zwijać w rogoliki. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy ok.40 minut, na złoty kolor. Gorące posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !


piątek, 28 maja 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: da grasso, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/05/28 15:06:46
ciocia mojej zony robi podobne, tyle ze z nadzieniem... to jest dopiero cudo :)
-
2010/05/29 14:54:02
Rogaliki wyglądają pysznie :)
-
Gość: halutek123, *.volia.net
2010/05/29 15:21:40
...jeszcze lepiej smakują, pychota


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010