Blog > Komentarze do wpisu

SŁODKIE NALEŚNIKI

Trochę zabawy z nimi, ale każdy chyba wie, że warto, świetne w każdej postaci, na słodko, z mięsem czy warzywami. ... Tym bardziej, że można je przygotować wcześniej a podsmażone są jeszcze pyszniejsze :)

ciasto naleśnikowe (16 małych naleśników):

  • 400 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 / 2 łyżeczki sody

Połączyć w misce  wszystkie składniki, rozmieszać  je na jednolitą masę, odstawić na 1/2 godziny. Jeśli jest potrzeba dolać wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Smażyć cieniutkie naleśniki, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni.

nadzienie serowe:

  • 1 / 2 kg twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru

Twaróg zmiksować z jajem i cukrem na jednolitą masę. Rozsmarowywać ją na naleśniku, zwijać w rulonik lub trójkąt. Przed podaniem można podsmażyć  .Podawać z kwaśną śmietaną, owocami i cukrem.Smacznego!

nadzienie jabłkowe:

  • 300 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki rumu

W 300 ml mleka ugotować budyń, przestudzić. Jabłka pokroić w paski, podsmażyć na maśle z cukrem, cynamonem i rumem. Następnie połączyć masę jabłkową i budyniową, rozsmarować na naleśnikach. Zwijać w ruloniki . Naleśniki układać w  żaroodpornym naczyniu, przed podaniem oprószyć cukrem i zapiec w  piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, na złoty kolor. Smacznego!

 

naleśnik z jabłkiem


sobota, 29 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/29 14:52:53
Jakie śliczne Twoje naleśniki, takiego smaka mi narobiłaś, że w tygodniu pędzę po truskawki :)
-
Gość: halutek123, *.volia.net
2010/05/29 15:20:16
smacznego :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010