Blog > Komentarze do wpisu

TARTA GRUSZKOWA

Doskonała tarta, wygrzebana wśród przepisów Jamie Olivera. Ciasto ptysiowe zastąpiłam ciastem francuskim...musiałam mieć ciasto na już, więc było wygodnie sięgnąć do zamrażalnika. Tarta  podana na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany lub gałką lodów waniliowych i poszarpaną miętą oczaruje nawet największego twardziela

składniki :

  • płat  mrożonego ciasta francuskiego
  • 100 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 twarde, obrane i skropione sokiem z cytryny gruszki
  • 20 g masła
  • 1 garść uprażonych płatków migdałowych

Cukier i wanilię wsypujemy do żaroodpornej patelni, dolewamy 100 ml wody, karmelizujemy. Uwaga nie mieszać cukru w czasie przygotowywania karmelu. Dodajemy pokrojone gruszki, mieszamy, pokrywając je karmelem. Dodajemy masło, powstaje nam w ten sposób sos maślano-karmelowy. Całość posypujemy imbirem i migdałami. W cieście wykrajamy okrąg o średnicy 1 cm większej niż średnica patelni. Ciastem przykrywamy gruszki, lekko dociskając brzegi, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Po wyjęciu przestudzić, nakryć talerzem i energicznie odwrócić przekładając w ten sposób tartę z patelni na talerz.Uwaga na gorący sos, który jest pod ciastem i może się wydostać w czasie przekładania. Podawać natychmiast po wyjęciu, posypaną miętą z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lodów waniliowych. Smacznego !

 


 

sobota, 29 maja 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/30 07:18:05
Tarta wygląda rewelacyjnie :)
-
2010/05/30 20:20:27
Zapraszam Cię do blogowej zabawy mojeciacho.blox.pl/html
pozdrawiam :))
-
chantel111
2010/05/31 11:45:15
bardzo fajnie wygląda, tak soczyście :)
-
2010/05/31 21:32:39
Bardzo ciekawy pomysł na tartę. Nie mam tylko takiej patelni z metalową rączką, ale coś wymyślę - może rondel? Teraz będę nad tym dumać :)
-
2010/05/31 21:42:01
możesz sos i gruszki przygotować w tradycyjnej patelni, a następnie przełożyć do rozgrzanej w piekarniku formy do tarty...przykryć ciestem i do piekarnika :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010