Blog > Komentarze do wpisu

TOSKAŃSKA SAŁATKA

Panzanella, tak brzmi orginalna nazwa tej sałatki, pochodzącej ze słynącej z chlebowych potraw Toskanii. Zdecydowanie bardziej orzezwiający smak sałatki uzyskamy dodając do niej, tuż przed podaniem, kilka drobno pociętych listków mięty.

Składniki :

  • 1 papryka żółta
  • 2 pomidory
  • 1 cebula dymka
  • 1 świeży ogórek
  • garść świeżej bazylii
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • mięta, kapary (opcjonalnie)
  • 2 kromki chleba tostowego

Chleb tostowy poszarpać, skropić wodą z octem jabłkowym (1 łyżka octu, 4 łyżki wody), pozostawić na 15 minut, następnie zrumienić, na rozgrzanej patelni. Warzywa pokroić w paski, pozbywając się z  pomidorów i ogórków, gniazd nasiennych. Dymkę, bazylię i pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć, zalać oliwą wymieszaną z pozostałym octem, solą i pieprzem. Wymieszać z grzankami. Dobrze jest pozostawić sałatkę na około godzinę do zmacerowania...na co u mnie nie ma szans, znika natychmiast :) Smacznego !

 


 

 

poniedziałek, 24 maja 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010