Blog > Komentarze do wpisu

SERNIK HALUTY

  • 1,5 kg sera (użyłam President)
  • 9 jajek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 350 ml mleka skondensowanego
  • 200g cukru pudru
  • wanilia

Masa bezowa:

3 białka,  szkl.cukru

Masa serowa:

Ser wraz z mlekiem zmielić w malakserze, następnie wbijamy po jednym jajku, miksując. Dodać żółtka, cukier i mąkę. Nie ubijać, wszystko ma być tylko dobrze wymieszane!! Wylewamy do tortownicy (26 cm), pieczemy w 170 stop. 1,5 h. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy  szklankę cukru , dalej ubijamy, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bezowej. Wyjmujemy sernik, wykładamy na niego masę bezową. Temperaturę pieczenia zmniejszamy do 125 stopni i zapiekamy jeszcze pół godziny. Ja całość przykrywam folią aluminiową, żeby sie nie przypiekało. Najlepiej smakuje następnego dnia, schłodzony w lodówce. Smacznego!

Sernik

 


 

poniedziałek, 24 maja 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010