Blog > Komentarze do wpisu

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Bardzo lubię, gdy w weekendowe poranki budzi moją rdzinkę cudny zapach piekących się bułeczek...wszyscy są zadowoleni, bo jest weekend, bo można dłużej pospać, bo bez pośpiechu można zjeść śniadanie i posiedzieć dłużej przy stole, zajadając świeże bułki...a musicie mi uwierzyć na słowo, że na Ukrainie to naprawdę rarytas :)

składniki (8 dużych bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka
  • 320 ml letniego mleka
  • 7 dag drożdży suchych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże, cukier, sól rozmieszać z letnim mlekiem. Do mąki wybić jajko, wlać mleko z drożdżami, cukrem i solą, roztopione masło. Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać do uzyskania sprężystego ciasta, które odstaje od ręki i stolnicy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy oddychającą folią spożywczą, czekamy aż podwoji objętość. Następnie wyjmujemy z miski, dzielimy na 8 części, formujemy kulki, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, przykrywamy folią, pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją objętość, po środku każdej bułeczki robimy nacięcie, dociskając nożem prawie do podstawy. Wkładamy do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika, pieczemy około 1/2 godziny, aż się zrumienią. Studzimy na kratce. Można je dodatkowo posmarować białkiem, posypać sezamem, makiem czy ziarnami słonecznika. Smacznego !

 

Żeby nie wstawać skoro świt, przygotowuję ciasto wieczorem,wstawiam na noc, przykryte do lodówki. Rano wyjmuję z lodówki, po pół godzinie dzielę i formuję kulki, czekam aż wyrosną i do piekarnika.

piątek, 25 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

  • GRZANKI Z POMIDORAMI

    Szybkie, smaczne śniadanie czy podwieczorek...pomidory o tej porze roku nareszcie zaczynają smakować pomidorowo...w połączeniu z czosnkiem i parmezanem stanowią

  • PIKANTNE TARTALETKI

    składniki : 0,5 kg ciasta francuskiego (użyłam mrożonego, gotowego) sos pomidorowy do pizzy (patrz pizza) 300g mozzarelli lub innego żółtego sera 100 g tartego

  • PUDDING YORKSHIRE

    Przepis ten pochodzi z blogu Nigelli Lawson. Pudding to świetny dodatek do dań głównych. Na talerzu, obok mięs i sosu, wygląda bardzo wykwintnie, tworząc z nimi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
alivea
2010/06/25 08:46:11
Przepiękne!!! aż dech zapiera i od razu zgłodniałam :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010