Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO JOGURTOWE Z JAGODAMI

Proste, błyskawiczne ciasto jogurtowe z jagodami to ostatnio przebój w naszym domu. "Czy duża mufina jest już gotowa ?", co chwila dopytuje mój synek, wiecznie spragniony domowego ciasta...;)

składniki :

  • 500g  mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 500 g jagód

Wszystkie suche składniki ciasta (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy) łączymy w misce, mieszamy. Jajka, masło, jogurt połączyć w drugim naczyniu, energicznie mieszając. Nastąpnie płynnymi składnikami zalewamy suche, mieszając łyżką wszystko razem połączyć, tak żeby nie było widać suchej mąki (jak w masie muffinkowej). Ciasto układamy w  silikonowej, babkowej foremce z kominkiem w następujący sposób : warstwa ciasta, warstwa jagód, warstwa ciasta, kolejna warstwa jagód i tak do wyczerpania składników. Jeżeli nie mamy silikonowej foremki (kształt tak naprawdę obojętny), pamiętajmy o posmarowaniu formy tłuszczem i wysypaniu bułką tartą. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około godzinę. Po wyjąciu z piekarnika, odstawiamy na 10 minut, następnie przekładamy z foremki , na talerz. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !

 

 


 

wtorek, 29 czerwca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/29 10:20:04
Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Jak wszystko co ma jagody :) A w przepisie brakuje jogurtu ;P
-
halutek123
2010/06/29 10:29:06
oj ten pospiech...poprawione,dzieki ;)
-
wiosenka27
2010/06/29 12:54:04
Wygląda oszałamiająco. Ja dzisiaj tez zakupiłam jagody i działam z nimi a w międzyczasie zaglądam na Durszlaka:)
-
joanna-kuchareczka
2010/06/29 14:11:08
Oj, ale fajna babka. Zapisuję przepis. Jak zdobędę jagody to zrobię.
-
olciaky
2010/06/29 15:11:10
Mniam, ale wyrośnięte pyszności:)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/29 19:36:51
Bardzo smakowite to Twoje ciasto. Też chętnie bym spróbowała:)
-
zjedz_mnie
2010/06/30 11:02:28
Duża muffina kusi... ;]
-
Gość: SłońceToskani, 46.113.222.*
2010/07/02 20:10:22
Witam, a jaka średnica foremki?
Pozdrawiam
-
Gość: SłońceToskanii, 46.113.222.*
2010/07/02 23:12:03
I czy 500 g. jagód to nie za dużo? to nie pomyłka?
-
halutek123
2010/07/05 17:57:41
nie, to nie pomyłka, 500g jagód
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2010/07/13 12:59:19
a ile tej mąki 500g czy pół szklanki bo jest "500g szklanki mąki"
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2010/07/13 13:00:52
i jeszcz ejedno 3/4szklanki mąki to ile to mniej więcej kostek
-
halutek123
2010/07/13 14:26:40
500 g mąki, oczywiście ;)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010