Blog > Komentarze do wpisu

CUSTARD Z TRUSKAWKAMI

Sos waniliowy, czyli custard, to najpopularniejszy sos do deserów. Można nim polewać zarówno świeże jak i zapieczone owoce, biszkopty, puddingi, przygotować na jego podstawie pyszne lody. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno...tak więc wszystko zależy od naszej wyobrazni. Ja podałam go z truskawkami, bo  świeże truskawki są dostępne przez chwilę, więc łapię ją jak tylko najlepiej potrafię ;)

składniki na sos ( 5 porcji) :

  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • miąższ z laski wanilii
  • 8 żółtek

Mleko, śmietanę i wanilię podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Następnie odstawiamy aby lekko przestygło. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszysta masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką, wlewamy do nich gorące mleko. Całość wstawiamy na maleńki ogień i ciągle mieszając, podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Uwaga, jeśli będziemy podgrzewać zbyt szybko lub za długo żółtka zetną się, sos się rozwarstwi...i...takie były moje pierwsze podejścia do tego deseru. Teoretycznie można go jeszcze przecedzić do czystego, zimnego naczynia, ale moim zdaniem to już nie to samo. Przyznam się, że jeśli nie mogę sobe pozwolic na ryzyko, dodaję do masy jajecznej, przed dolaniem mleka, 1 łyżeczkę mąki pszennej...powodzenie 100%. Smacznego !


 

wtorek, 22 czerwca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
panna_malwinna
2010/06/22 09:40:36
Wszystko co z truskawkami jest pyszne!
ps. śliczna szklaneczka;)
-
halutek123
2010/06/22 09:45:59
...troszeczkę za mała jak na deser...za szybko się kończy ;)
-
dagmara_65
2010/06/22 11:01:41
Takie deserki mogę jeść codziennie! Pozdrawiam :)
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/22 11:18:45
Dla mnie szklaneczkę, oczywiście deseru z truskawkami poproszę.
-
yobada
2012/03/13 23:34:34
Witaj, myślę, że zainteresuje Cię fakt, że znalazłam Twoje zdjęcie na jednym z nowych portali. Nie wiem czy wykorzystali je za Twoją zgodą, na wszelki wypadek podaję link: czerwonyobcas.pl/2012/03/13/afrodyzjaki-nie-tylko-milosne/


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010