Blog > Komentarze do wpisu

GRUSZKI Z GORGONZOLĄ

Gruszka z gorgonzolą stanowią idealnie dobrany duet, a chrupiący boczek i orzechy kontrastują ze słodyczą owocu, tworząc wyśmienitą kompozycję smakową. Całości oczywiście dopełnia cykoria z nutą goryczki. Dla mnie połączenie doskonałe :)

składniki(dla 4 osób) :

  • 4 twarde, dojrzałe gruszki
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 3 cykorie
  • 150 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • garść orzechow włoskich

Każdy plaster boczku obsmażamy na rumiano, na rozgrzanej patelni, następnie układamy w żaroodpornym naczyniu. Gruszki obieramy, kroimy na pół,pozbawiamy gniazd nasiennych,podsmażamy na tej samej patelni  co boczek. Następnie układamy na plastrach wysmażonego boczku. Na patelnię wsypujemy 1 łyżkę brązowego cukru i pokrojoną cykorię, smażymy około 3 minut. Wykładamy na gruszki. Wierzch posypujemy pokruszoną gorgonzolą, włoskimi orzechami. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Podajemy na ciepło ze świeżą bagietką. Smacznego !


 

wtorek, 22 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/06/22 08:36:09
pysznie tutaj u Ciebie!
-
halutek123
2010/06/22 08:41:26
:)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010