Blog > Komentarze do wpisu

KROKIETY ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ

"Filozofia zdrowia", to jedna z moich ulubionych książek, które pomagają mi w przygotowaniu codziennych posiłków. Kokiety ze słodką kapustą są świetną propozycją dania obiadowego, czy kolacyjnego. Autorka książki, Anna Ciesielska, gotuje zgodnie z zasadą pięciu przemian. Chcąc przestrzegać tej zasady należy doprawiać potrawy, zachowując poniższą kolejność dodawania przypraw. 

składniki na ciasto naleśnikowe (20 sztuk) :

  •  3 szklanki mąki
  • szczypta kurkumy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 3,5 szklanki wody

Wszystkie składniki połączyć w misce, na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut. Ciasto powinno mieć konststencję kwaśnej śmietany, w razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki .Smażyć cienkie naleśniki, na posmarowanej olejem patelni .

Nadzienie ze słodkiej kapusty:

  • 1 kg kapusty świeżej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 posiekane cebule
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz czarny i cayenne
  • 1/2 łyżeczki wegety
  • sól
  • garść świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki cytryny
  • szczypta tymianku i kurkumy
  • łyżeczka kminku

Kapustę podzielić na ćwiartki, włożyć do wrzątku i gotować do pierwszej miękkości, następnie ostudzić, zmielić. Na rozgrzanej mieszance oleju i masła zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać kapustę, smażyć dodając imbir, pieprze, wegetę, sól, bazylię, cytrynę, tymianek, kurkumę oraz kminek. Całość smażyć około 30 minut, odparować nadmiar wody. Farsz powinien mieć zdecydowany smak.

Na usmażonym placku naleśnikowym układamy po 1 łyżce farszu, zwijamy jak na zdjęciu poniżej. Panierujemy w jajku i bułce tartej (jeśli ktoś lubi z dodatkiem ziaren seamu, słonecznika). Obsmażamy na złoto, na rozgrzanym oleju. Smacznego ! 

wtorek, 15 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/15 08:43:54
Smacznie się prezentują. Krokietów ze słodką kapustą jeszcze nie jadłam.
-
2010/06/15 08:48:35
Czas wyprobowac, smacznego
-
Gość: codogara, *.ip.netia.com.pl
2011/10/14 15:07:29
bardzo mi się podoba twoje innowacyjne podejście do tematu, wreszcie coś świeżego


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010