Blog > Komentarze do wpisu

LODY MLECZNE Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

Słodycze mogłabym pochłaniać bez przerwy, więc nieustannie szukam nowych smaków, łącząc ze sobą to co najlepsze...orzechy laskowe w karmelu, bita śmietana, masło orzechowe i wanilia...czyż nie brzmi zachęcająco...

składniki (na litr lodów):

  • 500 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremowej
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 50 g masła orzechowego
  • 150 g karmelizowanych orzechów laskowych

karmelizowane orzechy :

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody

Orzechy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na 10 minut. Cukier i wodę połączyć na grubej patelni, podgrzewać, absolutnie nie mieszając, do uzyskania brązowego karmelu. Orzechy wyjąć z piekarnika, rozdrobnić w blenderze, połączyć z karmelem. Masę wylać na wysmarowany tłuszczem pergamin. Ostudzić, rozkruszyć na drobne kawałki. Przechowywać w zakręconym słoiku, świetny dodatek do deserów i grzesznego chrupania ;)

Masło orzechowe zamrozić. Mleko połączyć z lekko ubitą śmietaną, wanilią i cukrem. Masę wlać do maszymnki do lodów. Kiedy lody zaczną gęstnieć wsypać karmelizowane orzechy i utarte na grubej tarce wióry masła orzechowego. Wyrabiać lodową masę jeszcze kilka minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego !

czwartek, 10 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010