Blog > Komentarze do wpisu

MELON I FIGI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Ta lekka przystawka najlepiej smakuje w upalny, letni dzień. Ponieważ właśnie dziś rozpoczyna się kalendarzowe lato, z nadzieją, że nie zabraknie nam słońca i apetytu proponuje  "Melone, fichi e presciutto"

składniki :

  • 1/2 świeżego, dojrzałego melona
  • 4 świeże figi
  • wiórki parmezanu
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz (idealnie jeśli mamy zielony)

Melona przekroić na pół, wybrać pestki, pokroić w półksiężyce, obrać ze skóry. Figi umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Owoce układać na półmisku, skropić rozmieszaną z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem oliwą. Następnie na owocach układać listki bazylii i szynkę parmeńską. Całość posypać wiórami parmezanu, jeśli posiadamy, ziarenkami zielonego pieprzu. Podawać schłodzone, najlepiej z paluszkami grissini. Smacznego !

 

poniedziałek, 21 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
panna_malwinna
2010/06/21 09:43:56
Połączenie dość intrygujące;)Wygląda zachęcająco
-
ugotujmy
2010/06/21 12:10:31
zaskakujące połączenie. melona lubię bardzo.. warto więc chyba spróbowac:-)
-
halutek123
2010/06/21 14:04:59
...polecam, danie wygląda pięknie, smakuje wybornie, wazbudza "ochy i achy" gości, wypróbowałam niejednokrotnie :)
-
justmydelicious
2010/06/21 16:22:30
idealne połączenie pod każdym względem jak dla mnie :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010