Blog > Komentarze do wpisu

SERNIK ZEBRA W DIECIE DR DUKANA

Waniliowo-czekoladowy sernik, naprzemiennie wlewany do formy tworzy ciekawe wzorki, podobnie jak w  ucieranym cieście "zebra". Sernik kusi wyglądem i całkiem nieżle smakuje, choć osobiście wolę waniliowy.

Składniki (forma 26 cm):

  • 1 kg mielonego twarogu (użyłam President)
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (dukanki słodzik)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (dukanki kukurydzianej)
  • 3 łyżki kakao
  • laska wanilii

Jaja ucieramy z cukrem (słodzikiem) i wanilią, nadal ucierając łączymy z twarogiem i jogurtem. Następnie dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Rozlewamy do formy, zaczynając zawsze od jej środka- łyżka masy serowej białej, łyżka masy brązowej i tak do wyczerpania obu mas. Na powierzchni ciasta, pociągając płytko nożem formujemy "esy foresy". Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, około 1,5 godziny. Środek sernika musi być ścięty. Podajemy mocno schłodzony, wtedy smakuje najlepiej. Smacznego !

Uwaga: nie należy ubijać jaj, tylko ucierać. Dzięki temu sernik nie urośnie, ale i nie opadnie. Bez obaw można do niego zaglądać i przykryć folią aluminiową (świecącą stroną do góry), co zabezpieczy go przed spieczeniem.

 


 

sobota, 26 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
justmydelicious
2010/06/26 13:50:06
zaczyna podobać mi się ta dieta :)
-
ugotujmy
2010/06/26 14:06:42
lubię te zebrowe wzorki
-
2010/06/26 16:03:59
super! a jakiego używasz słodziku?
-
halutek123
2010/06/26 18:16:20
Cukier brzozowy, ewentualnie Magda
-
adrijah
2010/07/09 20:34:03
upiekłam :) bardzo mocno mi wyrósł i popękał, zrobiła się skorupka z zewnątrz (troszkę za bardzo spieczona) i nie widać wzorków na górze. Jeszcze stygnie, a bardzo jestem ciekawa jego smaku
-
halutek123
2010/07/09 22:20:03
moim zdaniem to kwestia piekarnika i zbyt wysokiej temperatury...mam nadzieję że będzie smakował
-
halutek123
2010/07/09 22:34:44
...ten sernik nie powinien wyrosnąć, czy przypadkiem nie ubijałaś składników?
-
Gość: ewakuacja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/09 23:01:12
zrobilam! wyszedl pyszny :D tylko niestety troche za mokry wyszedl, musze ten ser trochu odsaczyc. pozdrawiam wizazanke ;)
-
adrijah
2010/07/12 21:18:07
Ano ubiłam... nie doczytałam tej uwagi na końcu.. ale to nic, i tak fajnie wygląda i jest smaczny :)
-
Gość: M., *.internetia.net.pl
2010/07/16 20:03:13
A na co ta szklanka jogurtu? też ją dodawać?
-
halutek123
2010/07/19 10:43:47
jogurt mieszamy z masą serowo jajeczną
-
halutek123
2010/07/19 10:46:12
no niestety twarogi 0 % są bardzo mokre...na szczęście po całkowitym schłodzeniu sernika większość wody zostaje wchłonięta i problem nie istnieje ;)
-
Gość: malwa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/25 10:28:33
Witam Cie serdecznie. Do tego sernika użyłaś ksylitolu??? Bardzo dziekuje za odp
-
halutek123
2010/07/26 17:03:40
nie, akurat do tego sernika użyłam słodziku Magda (do pieczenia). Ale cukier brzozowy również byłby ok.
-
Gość: malwa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/29 15:51:45
Bardzo dziękuję za opd. Pytam bo co bym nie upiekła dodając słodzika to wychodzi mi wszystko mega gorzkie. Może to wina słodzika nie wiem, stosuje Sweet top. A ksylitol stosuje już od paru lat i nie wiedzialam czy jest dozwolony na naszej diecie???
-
Gość: Ewka, *.naas.metro.digiweb.ie
2010/08/24 12:19:08
Upieklam wczoraj tylko z polowy skladnikow bo jak sie okazalo w trakcie pieczenia nie mam spodu do tortownicy bo w gosciach zostal ale zrobilam w keksowce, wyszedl dobrutki mokry, tylko troszke gorzki bo nie sprobowalam go po dodaniu kakaa, nastepnym razem dam wiecej slodziku do ciemnej masy, pozdrowki
-
halutek123
2010/08/24 12:45:49
...Ewka, czy sernik na pewno wyszedł gorzki od kakao ? Sprawdż, czy słodzik którego dodałaś nadaje się do pieczenia...jeśli nie jest na nim wyrażnie napisane że tak, to gorycz pochodzi właśnie od niego. Pozdrawiam
-
Gość: , *.chello.pl
2010/09/26 21:09:09
czy jajka ucieramy całe czy żółtko i białko osobno?
-
halutek123
2010/09/27 07:34:40
nie oddzielamy białek od zółtek, nie ubijamy tylko ucieramy.
-
Gość: , *.chello.pl
2010/09/27 15:38:44
dzięki za odp.pozdrawiam
-
2010/09/29 14:02:13
Mam pytanie w jakiej sieci sklepów kupujesz słodzik Magda w Toruniu z takim się nie spotkałam!
-
halutek123
2010/09/30 20:58:25
...nie wiem, gdzie dostaniesz w Toruniu, ja kupowałam w Almie
-
Gość: madzia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/22 18:46:53
Mi też wyrósł i to sporo, a składniki ucierałam :( Ale następnym razem będzie lepiej :) ważne żeby dobrze smakował a nie wyglądał ;)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010