Blog > Komentarze do wpisu

TORT BEZOWO-ORZECHOWY Z MASCARPONE

Bardzo słodki, ale ciasto podobno powinno być słodkie...niesamowicie wciągający, rozpływający się w ustach...niestety bardzo czasochłonny...choć z drugiej strony bezy suszą się same, a przygotowanie ich to żaden kłopot, można je zrobić nawet kilka dni wcześniej. Masę robi się ekspresowo, więc może żle się tym razem zorganizowałam...?

składniki na 3 bezowe krążki(tortownica 26 cm):

  • 300 g orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • 4 białka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g gorzkiej czekolady

Orzechy rozdrobnić w blenderze, ale nie mielić. Kawę rozpuścić w 1/8 litra wody, połączyć z cukrem i gotować na małym ogniu, ok.10 minut, do powstania syropu. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać gorący kawowy syrop. Całość ubijać do zupełnego ostudzenia. Następnie masę podzielić na 3 części, rozsmarować na pergaminowych krążkach, o średnicy 26 cm. Na każdy krążek sypiemy po 100 g orzechów, wtawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 100 stopni i suszymy przez 2 godziny. Następnie pozostawiany w piekarniku do jego wystygniecia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią każdy krążek,pozostawiamy do zastygnięcia. Przygotowujemy masę.

składniki na masę :

  • 500 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru pudru

Żółtka ucieramy z cukrem, mieszamy z mascarpone. Masą przekładamy bezowe krążki. Przed podaniem tort należy dobrze schłodzić, przez minimum 2 godziny. Smacznego !

sobota, 26 czerwca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/06/26 10:31:45
bezowo kremowe połączenie.. niezwykle pyszne. co widac na zdjęciach :-)
-
justmydelicious
2010/06/26 11:13:51
niesamowity! nie mogłabym się mu oprzeć!
-
halutek123
2010/06/26 11:18:37
...ja niestety też nie potrafę,
-
chantel111
2010/06/26 11:21:39
cudowne połączenie!


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010