Blog > Komentarze do wpisu

WŁOSKI PASZTET Z KURCZAKA w diecie Dr Dukana

Pasztet z kurczaka, to lekka, sycąca, świetna przekąska, którą zjadłam jako niedzielne śniadanie. Zawsze to jakaś odmiana pomiędzy serkiem wiejskim, a owsianką ;). Jeśli nie stosujemy żadnej diety i nie zależy nam na obniżeniu wartości kalorycznej, a jeszcze bardziej na ograniczeniu spożywania tłuszczy, mleko 0% zastępujemy śmietaną kremową...a gotową potrawę podajemy z  sosem z anchois (2 filety anchois miksujemy z sokiem z 1  cytryny i 100ml oliwy) niewątpiwie podniesiemy wartość smakową pasztetu, choć w wersji dietetycznej jest również niezły.

składniki :

  • 150 g pokrojonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka świeża
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka 0 %
  • 100 g serka wiejskiego
  • sól, pieprz

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 5 minut, odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Jajka, mleko, serek wiejski, 0,5 kg piersi z kurczaka, wrzucamy do blendera, mielimy na gładką masę. Pozostałe piersi kroimy w kostkę. Ugotowaną fasolkę, pokrojoną parykę, bazylię, zmieloną część mięsa, mięso pokrojone w kostkę, mieszamy w dużej misce. Doprawiamy solą, pieprzem, wylewamy do podłużnej (30x10 cm) foremki, wyłożonej folią aluminiową, górę również przykrywamy folią. Wstawiamy do większej formy, wypełnionej do połowy zimną wodą,następnie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy z kleksem musztardy francuskiej, chrzanem lub skrapiamy sokiem z cytryny . Smacznego !

 


 

 

poniedziałek, 21 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010