Blog > Komentarze do wpisu

Z CZEREŚNIAMI I BEZĄ

Bardzo szybkie ciasto na bazie biszkoptu. Ja bardzo je lubię w połączeniu z czereśniami, ale równie smaczne jest z rabarbarem, jagodami czy innymi sezonowymi owocami.

składniki na ciasto :

  • 5 jajek
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g czereśni

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać małymi porcjami cukier oraz po 1 żółtku. Następnie bardzo delikatnie połączyć z przesianą mąką przenną i proszkiem do pieczenia. Przelać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (użyłam okrągłej 26 cm). Na cieście rozłożyć wydrylowane, odsączone i zmieszane z maką ziemniaczaną czereśnie. Na wierzch ciasta rozożyć bezową pianę.

składniki bezę :

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 różowy kisiel

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać cukier,nadal ubijając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pianę delikatnie połączyć z kisielem w proszku, rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego !

 


piątek, 18 czerwca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
panna_malwinna
2010/06/18 09:47:34
Czereśnie uwielbiam;) I taki placuszek na pewno jest pyszny
-
milk_chocolate84
2010/06/18 10:53:01
Fajny bezowy wzorek :)
-
justmydelicious
2010/06/18 13:44:02
przepysznie wygląda ten bezowy wierzch!


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010