Blog > Komentarze do wpisu

Z RICOTTĄ I SORBETEM MALINOWYM

 Może niezbyt szybki, choć dzieląc na dwa etapy ( podstawę pieczemy dzień wcześniej, masę również można przygotować)nawet nie zauważymy kiedy będziemy delektować się malinowym sorbetem, musem z serka ricotta i orzechową bezą. Świetny deser, zwłaszcza w upalne popołudnie...

składniki na podstawę :

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g prażonych, mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijając, aż znikną kryształki cukru. Delikatnie mieszamy z orzechami, przekładamy do okrągłej formy (26 cm). Pieczmy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. 

masa z serka ricotta :

  • 250 g serka ricotta
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka malibu
  • 2 łyżki cukru
  • 1gorzka czekolada

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy 2 łyżki miodu, sok z limonki, malibu. Następnię szybko łączymy z serkiem, masę schładzamy około 3 godzin. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią ciasto. Następnie na cieście rozkładamy masę serową. Przed podaniem na ciasto wykładamy sorbet malinowy, dekorujemy listkami mięty, polewamy pozostałym miodem. Smacznego !

Sorbet malinowy :

500 gr zamrożonych malin miksujemy w blenderze do uzyskania konsystencji lodowego kremu. 

 

 


czwartek, 17 czerwca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosna55
2010/06/17 18:47:28
O rany, wygląda obłędnie. Miałam zrobić na weekend tartę cytrynową, ale chyba zrobię taką, tym malionom sie nie oprę...
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2010/06/17 22:07:11
Rewelacyjnie wygląda. Koniecznie muszę spróbować ten przepis. Pozdrawiam Lo (Pistachio-lo.blogspot.com)
-
ugotujmy
2010/06/18 08:29:53
piękny jest ten deser. i połączenie smaków.


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010