Blog > Komentarze do wpisu

ROSÓŁ ALLA PAVESE

...taki właśnie rosół podała, królowi Franciszkowi I z Francji, wiejska gospodyni z Lombardii w 1525 roku. Surowe jajko nadaje zupie szlachetny, aksamitny smak. Rosół jest bardzo delikatny i pożywny.

składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory
  • łodyga selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek,liść laurowy
  • owoc jałowca, sól, pieprz

Wołowinę zalać 2 litrami wody, dodać oczyszczone i rozdrobnione  warzywa i przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnym ogniu, około 1,5 godziny. Następnie przecedzić przez sitko, ostudzić, usunąć stężały na wierzchu tłuszcz. Przed podaniem doprowadzić do wrzenia, zalać zupą wybite na grzanki, surowe jajko. Posypać tartym parmezanem. Smacznego !

 

wtorek, 01 czerwca 2010, halutek123
Tagi: zupy

Polecane wpisy

  • ZUPA Z DYNI

    Kremowa zupa z dyni z dodatkiem kokosowego mleka i soku z pomarańczy...nie tylko dobrze brzmi, ale i doskonale smakuje. Zachęca piękną barwą, nieziemskim aromat

  • ZUPA SZCZAWIOWA

    Pyszna, lekko kwaśna zupa szawiowa w połączeniu z okraszonymi, wędzonym boczkiem, ziemniakami lub jajkiem to doskonała propozycja na letni obiad. składniki : 2

  • ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

    Zupa tajska, to propozycja ekspresowego dania obiadowego. Bardzo sycąca,prosta w przygotowaniu...na pewno spodoba się tym, którzy lubią mleko kokosowe i kolędrę

  • Kwaśnica góralska

    Zupa mocno kwaśna, z dużą ilością wędzonego mięsa i warzyw. Sycąca i rozgrzewająca, polecam na zimowe chłody. Przepis znalazłam TUTAJ Składniki : 50 d

  • Drób wymyślnie lub prosto

    Ze starych czasopism i książek kucharskich można się wiele nauczyć. Fakt, że dawniej czas biegł innym rytmem, że gotujące w nich panie miały w kuchni pomoc służ

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010