Blog > Komentarze do wpisu

ROSÓŁ ALLA PAVESE

...taki właśnie rosół podała, królowi Franciszkowi I z Francji, wiejska gospodyni z Lombardii w 1525 roku. Surowe jajko nadaje zupie szlachetny, aksamitny smak. Rosół jest bardzo delikatny i pożywny.

składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory
  • łodyga selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek,liść laurowy
  • owoc jałowca, sól, pieprz

Wołowinę zalać 2 litrami wody, dodać oczyszczone i rozdrobnione  warzywa i przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnym ogniu, około 1,5 godziny. Następnie przecedzić przez sitko, ostudzić, usunąć stężały na wierzchu tłuszcz. Przed podaniem doprowadzić do wrzenia, zalać zupą wybite na grzanki, surowe jajko. Posypać tartym parmezanem. Smacznego !

 

wtorek, 01 czerwca 2010, halutek123
Tagi: zupy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010