Blog > Komentarze do wpisu

ROLADA ELI

O tym, że biszkopt w połączeniu z bitą śmietaną smakuje wybornie, nie muszę chyba nikogo przekonywać.Ta rolada, to jedno, z niezliczonej ilości, ciast mojej mamy...w kuchni jest naprawdę mistrzem. Jeśli nie  będzie miała nic przeciwko temu, to zamierzam stworzyć dla niej specjalną kategorię...zobaczymy czy zechce współpracować ;)

składniki na biszkopt :

  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1łyżka octu

Białka z octem ubijamy na sztywną pianę, następnie  nadal ubijając, porcjami dodajemy cukier i po jednym żółtku.Na koniec jajeczną masę delikatnie łączymy z przesianą mąką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę, pieczemy w 180 stopniach, około 40 minut. Natychmiast po wyjąciu z piekarnika przykrywamy wilgotną , lnianą ściereczką, zwijamy w rulon, studzimy.

nadzienie :

  • 0,75 l śmietany kremowej
  • 2 cukry waniliowe
  • 20 sztuk waniliowego ptasiego mleczka (użyłam wedlowskiego)
  • owoce do dekoracji

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę.

Rozwijamy,wystudzony biszkoptowy rulon, zdejmujemy ściereczkę i pergamin na którym się piekł. Na cieście rozkładamy ubitą śmietanę (zostawić 1/4 do dekoracji), pokrojone na pół ptasie mleczka, ponownie zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy pozostałą śmietaną i dekorujemy owocami. Smacznego !

sobota, 05 czerwca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010