Blog > Komentarze do wpisu

SERNIK Z JAGODAMI

składniki :

  • 1kg twarogu mielonego (użyłam President)
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1szklanka cukru
  • 200 ml śmietany kremowej
  • laska wanilii
  • szklanka jagód (użyłam mrożonych)
  • prażone płatki migdałowe

Jajka utrzeć z cukrem i wanilią na jednolitą, puszystą masę. Nadal ucierając dodawać ser, na koniec połączyć ze śmietaną i maką. Masa jest rzadka, przelać ją do wyłożonej pergaminem tortownicy (20 cm). Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec około 1 godziny, wyjąć sernik, posypać go jagodami, wstawić do piekarnika na jeszcze 1/2 godziny. Następnie dobrze schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce. Podawać posypany prażonymi migdałami. Smacznego !


czwartek, 03 czerwca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2010/06/03 08:34:47
Cudownie wygląda, mogę sobie wyobrazić ten smak:)
-
justmydelicious
2010/06/03 08:49:24
kolory są genialne, a smak pewnie cudowny!
-
2010/06/03 08:59:51
rzeczywiście jest pyszny
-
izaa_a
2010/06/03 09:15:50
pięknie wygląda ja mam zamiar zrobić taki w tym roku...;)
-
joanna-kuchareczka
2010/06/03 09:31:57
Śliczny z tymi jagodami. Super kolor.
-
emma001
2010/06/03 09:38:21
rzepiekny ten twoj serniczek. Wierzch powala na kolana ;)
-
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/06/03 09:53:24
Ślicznie wygląda. Z jagodami jeszcze sernika nie robiłam. Ale nadrobię :)
-
Gość: kostka, 212.160.201.*
2010/06/03 12:41:16
Wielbię jagody w każdej postaci, a połączenie jagody+sernik w ogóle odbiera mi zmysły ;)
Wygląda na bardzo delikatny i puszysty, to raczej lekki sernik czy cięższy?
-
pysznakasiula
2010/06/03 12:46:07
Uwielbiam serniki, a ten Twoj w polaczeniu z jagodami jest strasznie necacy.
-
2010/06/03 13:10:06
Sernik należy do lekkich, koniecznie należy go dobrze schłodzić
-
olciaky
2010/06/29 15:11:26
Przepysznie się prezentuje;)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2011/01/05 20:15:01
Właśnie go zrobiłam i wyrósł mi mocno ponad formę. Użyłam formę takiej średnicy jak w przepisie. Mam nadzieję,że jak się schłodzi to ta "czapka" mu nie spadnie :) ale poza tym wygląda pysznie


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010