Blog > Komentarze do wpisu

ZUPA OGÓRKOWA

Zupę ogórkową znają chyba wszyscy. Ta proponowana przeze mnie, nieco zmodyfikowana, pod porzeby mojej rodziny, różni się od tradycyjnej i potrafi pozytywnie zaskoczyć przeciwników tego dania. Wzbogacona maleńkimi pulpecikami świetnie sprawdza się joko pożywny, jednogarnkowy obiad.

składniki :

  • 5  dużych ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • biała część pora
  • gałązka selera naciowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 śmietankowy serek topiony (150 g )
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka kaszy manny

Do mięsa mielonego dodajemy 1 łyżeczkę kaszy manny, posolić, wymieszać. Następnie formować maleńkie pulpeciki, wielkości czereśni.Ogórki wrzucić do malaksera, zmielić następnie podsmażyć na 1 łyżce maśle, odstawić.W garnku zagotować 2 litry wody, z dodatkiem tymianku.Warzywa pokroić w plastry, podsmażyć na pozostałym maśle, wrzucić do gotującej wody, gotować 15 minut. Następnie dodać przyprawy, pulpeciki i ziemniaki, gotować do miękkości. Połączyć z serkiem topionym. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego !


piątek, 04 czerwca 2010, halutek123
Tagi: zupy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010