Blog > Komentarze do wpisu

ZUPA OGÓRKOWA

Zupę ogórkową znają chyba wszyscy. Ta proponowana przeze mnie, nieco zmodyfikowana, pod porzeby mojej rodziny, różni się od tradycyjnej i potrafi pozytywnie zaskoczyć przeciwników tego dania. Wzbogacona maleńkimi pulpecikami świetnie sprawdza się joko pożywny, jednogarnkowy obiad.

składniki :

  • 5  dużych ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • biała część pora
  • gałązka selera naciowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 śmietankowy serek topiony (150 g )
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka kaszy manny

Do mięsa mielonego dodajemy 1 łyżeczkę kaszy manny, posolić, wymieszać. Następnie formować maleńkie pulpeciki, wielkości czereśni.Ogórki wrzucić do malaksera, zmielić następnie podsmażyć na 1 łyżce maśle, odstawić.W garnku zagotować 2 litry wody, z dodatkiem tymianku.Warzywa pokroić w plastry, podsmażyć na pozostałym maśle, wrzucić do gotującej wody, gotować 15 minut. Następnie dodać przyprawy, pulpeciki i ziemniaki, gotować do miękkości. Połączyć z serkiem topionym. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego !


piątek, 04 czerwca 2010, halutek123
Tagi: zupy

Polecane wpisy

  • ZUPA Z DYNI

    Kremowa zupa z dyni z dodatkiem kokosowego mleka i soku z pomarańczy...nie tylko dobrze brzmi, ale i doskonale smakuje. Zachęca piękną barwą, nieziemskim aromat

  • ZUPA SZCZAWIOWA

    Pyszna, lekko kwaśna zupa szawiowa w połączeniu z okraszonymi, wędzonym boczkiem, ziemniakami lub jajkiem to doskonała propozycja na letni obiad. składniki : 2

  • ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

    Zupa tajska, to propozycja ekspresowego dania obiadowego. Bardzo sycąca,prosta w przygotowaniu...na pewno spodoba się tym, którzy lubią mleko kokosowe i kolędrę

  • Kwaśnica góralska

    Zupa mocno kwaśna, z dużą ilością wędzonego mięsa i warzyw. Sycąca i rozgrzewająca, polecam na zimowe chłody. Przepis znalazłam TUTAJ Składniki : 50 d

  • Drób wymyślnie lub prosto

    Ze starych czasopism i książek kucharskich można się wiele nauczyć. Fakt, że dawniej czas biegł innym rytmem, że gotujące w nich panie miały w kuchni pomoc służ

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010