Blog > Komentarze do wpisu

WARENIKI Z TRUSKAWKAMI

Wareniki, to jedno z dań kuchni rosyjskiej. Kształtem zbliżone do naszych pierogów, podawać je można na słodko, z mięsem, kapustą, ziemniakami...więc dokładnie jak znane nam pierogi. Różnią się ciastem, które jest miękkie i puchate, niczym ciasto drożdżowe. Są znakomite, znikają w mgnieniu oka ;)

składniki na ciasto

(na 35 średnich wareników) :

  • 1/2 litra kefiru
  • 700 g mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wlać kefir, jajo, sól, cukier. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki i stolnicy, około 10 minut. Nie podsypywać mąką w czasie wyrabiania. Wyrobione ciasto jest miękkie, łatwo je formować. Powstałą kulę dzielimy na 4 części. Stolnicę obficie posypujemy mąką, z każdej części ciasta formujemy rulon, kroimy go jak na kopytka. Powstałe kluski spłaszczamy, rozwałkowujemy na okrągłe placuszki, grubości około 3 milimetrów. Powstałe placuszki nadziewamy farszem truskawkowym. Wrzucamy do garnka z gotującą, słodko-słoną wodą, gotujemy 3 minuty, od momentu wypłynięcia. Podajemy polane kwaśną śmietaną. Smacznego !

Farsz truskawkowy :

  • 60 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki

Truskawki pokroić na ćwiartki, posypać mąką i cukrem, delikatnie wymieszać.


piątek, 04 czerwca 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2010/06/04 09:28:31
Ojej! Pysznie:)
-
2010/06/04 20:07:38
Wyglądają rewelacyjnie :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010