Blog > Komentarze do wpisu

FRANCUSKIE Z JAGODAMI

Truskawki, jagody, czereśnie...kocham tę porę roku. Ciasto francuskie z jagodami i bitą śmietaną to boskie połączenie, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć ;)

składniki :

  • 1 kg mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g jagód
  • 250 ml śmietany kremowej
  • 1 śmietan-fix
  • cukier waniliowy

Ciasto francuskie rozmrozić, pociąć na paski o szerokości 5 cm. Paski zaś tniemy w trójkąty równoramienne, o podstawie ok. 7cm (w kuchni też przydaje się matematyka ;)). Na każdy trójkąt, w szerszej jego części nakładamy łyżeczkę jagód, następnie zwijamy rulon, od podstawy do wierzchołka. Z rulonika  formujemy rogalik. Ciastka układamy na blaszce, pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku, przez około 40 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem, a po wystudzeniu, przy pomocy szprycy, napełniamy ubitą ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym śmietaną. Smacznego !


czwartek, 01 lipca 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/07/01 22:13:48
ja bym się nie potrafiła oprzec :-)
-
2010/07/02 00:28:17
Ja też bym się nie oparła :) Pysznie wyglądają :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010