Blog > Komentarze do wpisu

GOŁĄBKI MOJEJ MAMY

składniki (gar gołąbków):

0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
100 g ryżu
100 g kaszy pęczak
2 duże cebule
100 g masła
1 duża kapusta biała
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, kminek, tymianek
kurkuma, imbir, vegeta
1 l soku pomidorowego
pęczek bazylii

Ryż z kaszą wsypać do garnka, zalać zimną wodą tak, żeby były przez nią przykryte. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień, przykryć , pozostawić na 5 minut. Następnie przecedzić, ostudzić. Ziarna kaszy i ryżu są twardawe i tak ma być. W dużym garnku zagotować 1/2 l wody, włożyć do niego kapustę(pamiętajmy o obkrojeniu głąba), parzyć ją, zdejmując kolejne warstwy liści. Z każdego usunąć twardy rdzeń, odstawić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, połączyć z przestudzonym kaszo-ryżem, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami. Farsz powinien mieć zdecydowany smak. Następnie na każdym liściu kapusty układamy kopiatą łyżkę farszu, zawijamy, układamy w brytfannie. Całość zalewamy sokiem pomidorowym rozmieszanym z 1/2 l bulionu, posypujemy poszarpaną bazylią, przykrywamy. Dusimy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego !


 

piątek, 09 lipca 2010, halutek123
Tagi: mięsa

Polecane wpisy

  • POLĘDWICA Z PRAWDZIWKAMI I SZYNKĄ SERRANO

    Leśne grzyby z aromatyczną, rozpływającą się w ustach polędwicą to zestaw doskonały. Podana obok gnocchi i colesława...to wg mnie idealne połączenie ;) Przepis

  • STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

    Delikatna wołowa polędwica, średnio wysmażona, z dodatkiem pieczarek i brokułów to prawdziwa uczta. Podana z ziołowym masłem smakuje doskonale, polecam ;) skład

  • TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

    Pyszny, pożywny, dietetyczny...po wakacjach i wielkiej rozpuście staram się sięgać po potrawy, które w zasadzie można jeść bezkarnie. Polędwica wołowa, to dla m

  • Polędwiczki w mleku kokosowym ze szpinakiem

    POLEDWICZKI W MLEKU KOKOSOWYM ZE SZPINAKIEM: polędwiczka wieprzowa około 800g 450 g mrożonego szpinaku puszka mleka kokosowego sól, czosnek przyprawa (garam mas

  • Medaliony z indyka w warzywach

    MEDALIONY Z INDYKA W POTRAWCE WARZYWNEJ Z NUTĄ CURRY: około 500g medalionów z indyka ( piersi z indyka) 2 łyżki mąki plus przyprawa curry warzywa: marchew, piet

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
panna_malwinna
2010/07/10 07:45:59
Troszkę inne te gołąbki aniżeli znam. Ale bardzo ciekawe;)
-
2010/07/10 09:32:41
Uwielbiam gołąbki. To jedna z niewielu potraw, która mogę jeśc na śniadanie, obiad i kolację. Tylko wymiennie z sosikiem pomidorowymi pieczarkowym :)
-
justmydelicious
2010/07/10 11:02:19
najbardziej lubię je zjadać zimą. pyszne są!
-
gosiaa99
2010/07/10 22:36:28
Nawet nie wiesz jaka mam teraz ochote na golabki..
-
halutek123
2010/07/11 21:33:37
ja mogę je zajadać o każdej porze roku...a z młodej kapusty są wyśmienite


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010