Blog > Komentarze do wpisu

ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE

 

składniki :

  • 1 kg mięsa wołowego (użyłam krzyżowej)
  • 10 plastrów szynki wędzonej
  • cebua
  • ogórki konserwowe
  • musztarda
  • sól, pieprz, tymianek, vegeta
  • mąka ziemniaczana
  • warzywa do obłożenia zrazów (marchewka, cebula,czosnek)

Mięso kroimy na plastry grubości około 1 centymetra, delikatnie rozbijamy, na kilkumilimetrowe płaty. Każdy płat smarujemy musztardą, posypujemy solą i pieprzem, układamy na nim plaster szynki, kawałek cebulki, ogórka, zwijamy w rulon. Rulony obtaczamy w skrobii kukurydzianej, spinamy wykałaczkami lub szpatułkami do zrazów, obsmażamy na gorącej patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Przykrywamy plastrami marchwi, pokrojoną cebulą, czosnkiem, posypujemy tymiankiem, pieprzem, vegetą. Zalewamy 0,5 l bulionu, przykrywamy i dusimy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, około 2 godzin (do miękości). Zrazy świetnie smakują z surówką z czerwonych buraków, placuszkami z cukini. Smacznego !

 

 


 

środa, 07 lipca 2010, halutek123
Tagi: mięsa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/07 14:25:55
Jeden z ulubionych obiadów mojego Męża :) Uwielbiamy zraziki. Obowiązkowo z ogórkiem kiszonym :)
-
justmydelicious
2010/07/07 16:03:33
wspaniały domowy obiad!


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010