Blog > Komentarze do wpisu

ZUPA SZCZAWIOWA

Pyszna, lekko kwaśna zupa szawiowa w połączeniu z okraszonymi, wędzonym boczkiem, ziemniakami lub jajkiem to doskonała propozycja na letni obiad.

składniki :

  • 2 szklanki podduszonego na maśle szczawiu
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 250 ml śmietany do zupy
  • 500 g ziemniaków
  • 6 plastrów wędzonego boczku (grubości ok. 1 cm)
  • 4 jajka na twardo

Liście szawiu dusimy w 50 g  masła, do miękkości. Dodajemy do gotującego się bulionu, po 20 minutach gotowania zestawiamy zupę z ognia, zabielamy śmietaną do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy na patelni, do uzyskania skwarków. Zupę podajemy z wymieszanymi ,z wysmażonym boczkiem ziemniakam lub ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego ! 



 

środa, 14 lipca 2010, halutek123
Tagi: zupy

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010