Blog > Komentarze do wpisu

AGRESTOWY PLACEK ELI

Witam po przerwie...muszę przyznać, że nie wyszła mi ona na dobre...maksymalnie rozleniwiona nie mogę wskoczyć na robocze obroty. Proszę więc o wyrozumiałość i cierpliwość ;) Tym czasem kolejne ciasto mojej mamy, proste, pyszne, niezawodne.


składniki na ciasto (prostokątna blaszka 35x25cm) :

  • 4 jajka
  • 1 płaska szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier, żółtka i olej, nadal ubijać do uzyskania gładkiej, puchatej masy jajecznej. Następnie, delikatnie mieszając, połączyć z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę, piec w 180 stopniach, około 30 minut. Na wystudzone ciasto rozłożyć masę agrestową.

masa agrestowa :

  • 3 szklanki agrestu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml wody

Wodę gotować z cukrem i 1 szklanką agrestu, około 5 minut, następnie zdjąć z ognia, dodać galaretki, rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia, wsypać pozostały agrest. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa agrestowa zacznie gęstnieć rozłożyc ja na wcześniej upieczonym i wystudzonym cieście. Pozostawić do całkowitego zżelowania. Przed podaniem rozłożyć ostatnią warstwę- śmietanową.

masa śmietanowa :

  • 750 ml śmietany kremowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka agrestowa

Przygotować galaretkę, zgodnie z instrukcją z opakowania. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na puszystą, nie za szywną masę. Przed podaniem rozłożyć ją na cieście. Polać gęstniejącą już galaretką. Całośc można dodatkwo udekorować świeżą miętą, agrestem i innymi drobnymi, kwaśnymi owocami. Podawać schłodzone. Smacznego !

środa, 18 sierpnia 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010