Blog > Komentarze do wpisu

KLOPSIKI Z MIĘTOWYM JOGURTEM

składniki  na pulpety:

  • 300 g mięsa wołowego (użyłam ligawy)
  • 300 g wieprzowiny (użyłam polędwiczki wieprzowej)
  • posiekana mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1/2 szklanki lekko uprażonego sezamu (można pomieszać ziarna białe i czarne)

Mięso mielimy, łączymy z zeszkloną na oliwie cebulką i czosnkiem. Następnie dodajemy przyprawy, miętę, żurawinę, bułkę tartą i jajko, mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki (łyżka masy na każdą), obtaczamy je w sezamie, ukłdamy w naczyniu do zapiekania, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni, na górnej półce, okoł.o 10 minut. Podajemy z miętowym dipem. Smacznego!

dip miętowy :

  • 300 ml gestego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
  • garść posiekanych listków mięty
  • sól do smaku

Jogurt mieszamy z posiekaną miętą, doprawiamy solą, podajemy z pulpecikami.

 


poniedziałek, 23 sierpnia 2010, halutek123
Tagi: mięsa

Polecane wpisy

  • POLĘDWICA Z PRAWDZIWKAMI I SZYNKĄ SERRANO

    Leśne grzyby z aromatyczną, rozpływającą się w ustach polędwicą to zestaw doskonały. Podana obok gnocchi i colesława...to wg mnie idealne połączenie ;) Przepis

  • STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

    Delikatna wołowa polędwica, średnio wysmażona, z dodatkiem pieczarek i brokułów to prawdziwa uczta. Podana z ziołowym masłem smakuje doskonale, polecam ;) skład

  • TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

    Pyszny, pożywny, dietetyczny...po wakacjach i wielkiej rozpuście staram się sięgać po potrawy, które w zasadzie można jeść bezkarnie. Polędwica wołowa, to dla m

  • Polędwiczki w mleku kokosowym ze szpinakiem

    POLEDWICZKI W MLEKU KOKOSOWYM ZE SZPINAKIEM: polędwiczka wieprzowa około 800g 450 g mrożonego szpinaku puszka mleka kokosowego sól, czosnek przyprawa (garam mas

  • Medaliony z indyka w warzywach

    MEDALIONY Z INDYKA W POTRAWCE WARZYWNEJ Z NUTĄ CURRY: około 500g medalionów z indyka ( piersi z indyka) 2 łyżki mąki plus przyprawa curry warzywa: marchew, piet

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/08/23 09:06:48
bardzo fajny obiad, taki inny, pyszny
-
grazyna1961.only
2010/08/23 10:59:42
Z takim miętowym dipem to klopsiki muszą być pyszne :)
-
kaspiecze
2010/08/23 11:24:09
fajny pomysł na sos, taki lekki i na pewno aromatyczny
-
dorota20w
2010/08/23 15:11:00
mniam
to musi byc pyszne !
-
justmydelicious
2010/08/23 17:33:25
ten miętowy jogurt do klopsików musi być ekstra!


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010