Blog > Komentarze do wpisu

OWOCOWA TARTA

Mnie się bardzo podoba, choć przyznam, że te owoce pojawiły się na niej zupełnie przypadkowo. Miały być...albo nie zdradzę, poprostu zrobię, jak tylko zdobędę wszystkie składniki, tymczasem polecam tartę borówkowo-jeżynową z pysznym kremem z mascarpone ;)

składniki na ciasto (forma 32 cm) :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 10 dag zimnego masła
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Mąki zmieszać z solą i cukrem, dodać masło, zmiksować tak aby otrzymać kruszonkę. Następnie dodać wodę, miksować do uzyskania spójnego ciasta. Wylepić nim dno i boki formy, wstawić do lodówki na 30 min. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ostudzić. Następnie posmarować kremem.

krem :

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremowej
  • cukier puder waniliowy (użyłam firmy Libella)
  • skórka otarta z limonki
  • 600g owoców do dekoracji (borówki i jeżyny)
  • kilka listków świeżej mięty

Śmietanę ucieramy z mascarpone i cukrem waniliowym, łączymy ze skórką z limonki, wykładamy na kruchą, wystudzoną podstawę. Dekorujemy owocami i miętą. Przed podaniem schładzamy około 3 godzin. Dobrze tartę przygotować dzień wcześniej, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Smacznego !


środa, 25 sierpnia 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
zaytoona
2010/08/25 09:54:38
Bez względu na to, z czym pierwotnie miała być, w tej wersji wygląda i zapowiada się zachwycająco!

Pozdrawiam! :)
-
rain1drop
2010/08/25 10:11:30
Piękna tarta, z czymkolwiek miała by pierwotnie nie być. I na pewno pyszna :)))
-
2010/08/25 13:09:34
to moja ulubiona tarta! kruchy spód, krem mascarpone i mnóstwo owoców. Jeżyny bardzo ładnie się komponują z borówką (:
-
Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2010/08/25 13:41:03
Piękna tarta. Robiłam borówkową z crme pâtissire i była pyszna. Podejrzewam, że z kremem z mascarpone też smakuje wyśmienicie. :)
-
karmel-itka
2010/08/25 14:48:19
ale fioletowo! mmm... a jak pysznie ;]
-
justmydelicious
2010/08/25 15:36:20
wygląda obłędnie!
-
2010/08/25 16:24:36
CUDO normalnie! takie bogactwo smaków i kolorów... normalnie zachwycam się!
-
dorota20w
2010/08/25 21:42:58
piękna !!!
-
piegusek1976
2010/08/26 07:57:19
pysznie wygląda :)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010