Blog > Komentarze do wpisu

ZAPIEKANE GRUSZKI NA RUCOLI

Słodycz pieczonej gruszki i orzechy w połączeniu z serem pleśniowym i rucolą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia...świetna przekąska, czy dodatek do mięsa.

składniki (6 osób ):

  • 3 gruszki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 200g rucoli
  • 200g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów (użyłam pekan )
  • świeży tymianek

Gruszki kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, nacinamy pionowo wzdłuż dłuższego boku. Następnie układamy na blaszce, posypujemy tymiankiem, polewamy miodem, pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.

sos do rucoli:

  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 duża posiekana szalotka
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Składniki sosu wymieszać, połączyć z rucolą. Na sałacie układać upieczone gruszki, posypać serem pleśniowym, orzechami, polać powstałym podczas pieczenia gruszek sosem. Smacznego !


 

czwartek, 26 sierpnia 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
piegusek1976
2010/08/26 07:56:11
ciekawy pomysł :) pozdrawiam
-
ugotujmy
2010/08/26 13:59:28
gruszki do tej pory znam w wersjach jedynie słodkich, dlatego też bardzo mi się podoba


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010