Blog > Komentarze do wpisu

Bakłażany z mięsnym farszem

Faszerowane bakłażany to świetna propozycja jednodaniowego posiłu...to pyszne warzywo, a tak na prawdę owoc, poza walorami smakowymi jest cennym żródłem mikro i makroelementów oraz witamin. Ma właściwości odtruwające, jest niskokaloyczny...w połączeniu z aromatycznymi warzywami i ziołami smakuje wybornie :)

składniki (4 porcje ) :

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g mielonego mięsa (użyłam indyka )
  • 1 duża cebula
  • 200 g mozarelli
  • 4 łyżki pokruszonej fety
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżęczka cynamonu
  • sól, pieprz,
  • garść rucoli
  • pęczek świeżej bazylii
  • świeże oregano
  • 1 litr soku pomidorowego

Wzdłuż bakłażanów, w odległości 2 cm, robimy głębokie nacięcia (zdjęcie poniżej ),które następnie wypełnimy farszem. Mięso mielone połączyć z posiekaną miętą, czosnkiem, cynamonem,  posolić, popieprzyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry, cedulę pokroić w półksiężyce. Naciętę bakłażany przekładamy, na zmianę, mięsem, pomidorami, cebulą i serem. Całość układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sokiem pomidorowym, obsypujemy listkami bazylii, oregano. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy polane sosem pomidorowym, z listkami rucoli, posypane fetą. Smacznego !!!

Uwaga : Do wszystkich dukanek...mozarellę zastępujemy serkiem wiejskim...rezygnujemy z fety :(

 

Akcja Kulinarna - Bakłażany

poniedziałek, 13 września 2010, halutek123
Tagi: warzywa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010