Blog > Komentarze do wpisu

DORADA W POMIDORACH

Przyznam szczerze, że pierwszy raz przygotowywałam i jadłam doradę...choć ryby i wszelkie morskie stwory bardzo często goszczą w mojej kuchni :). Rodzinka była rybą zachwycona, do mnie jakoś nie przemówiła. Bardzo delikatna, raczej chuda i soczysta, jednak dla mnie za mało rybna. Bardziej przypominała mi kurczaka, niż rybę...łosoś, halibut, węgorz to są moje ryby ;)

składniki ( dla 2 osób):

  • 2 dorady
  • świeżo mielony pieprz biały
  • sól
  • sok z limonki
  • 4 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża, biała cebula
  • łyżka oliwy
  • 100 g masła

Doradę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć sokiem z limonki, solą i pieprzem. Ułożyć na posmarowanej oliwą foli aluminiowej. Na rybie ułożyć pokrojone w kostkę pomidory wymieszane z pszatkowaną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Całość szczelnie przykryć od góry folią aluminiową, wstawić na 20 minut do rozgrzanego, do 200 stopni piekarnika. Następnie zdąć  górną folię, oprószyć wiórkami masła i rumienić rybę jeszcze 10 minut. Smacznego !

czwartek, 02 września 2010, halutek123

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/02 10:14:12
Ojeju, jak ja bym chętnie zjadła taką rybkę. Wygląda niesamowicie pysznie.
-
dorota20w
2010/09/02 12:07:48
bardzo intrygujący przepis
-
2010/09/02 14:14:25
wygląda niesamowicie i bardzo chętnie bym jej spróbowała, ale odstrasza mnie patroszenie ryby... ;)
-
karmel-itka
2010/09/02 19:08:32
dorada, dorada... kiedyś jadłam, ale baaardzo dawno temu.
nie pamiętam już jej smaku, ale myślę, że w Twojej wersji przypadłaby mi do gustu ;]
-
Gość: karola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/05 22:36:05
witam , jeśli ktoś szuka przepisów ,to są na eporadniki.eu .pozdrawiam
-
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2011/10/22 01:07:50
wiesz
-
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2011/10/22 01:10:09
tak naprawde to zrobiles z tej ryby choinke a wystarczy ja posoli i popieprzyc pajacu i na grila kucharz z ciebie jak z koziej d...y wulkan znasz sie na kuchni jak ja na byciu alfonsem slabo poprostu plakac sie chce
-
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2011/10/22 01:12:46
pewnie jutro nie bedzie tego wpisu ale wez sobie do serca jak o czym mowisz to poznaj temat!!!!
-
halutek123
2011/10/22 15:55:15
Jesli lepiej sie poczułaś (-eś) dając obrażliwy wpis, to bardzo się cieszę. Nie musisz tu zagladać i przeglądać mój blog...uważaj na wątrobę, pozdrawiam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010