Blog > Komentarze do wpisu

DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI

Zawsze się udaje, jest niesamowicie puszysta i lekka, a jak cudnie pachnie...znika natychmiast. Piekę ją najczęściej z myślą o dzieciach i ich drugim śniadaniu do szkoły, jednak jeszcze nigdy nie dotrwała jutra :) Ciasto doskonale nadaje się na małe drożdżówki, strucle i inne zawijańce.

 

składniki na ciasto (tortownica 28 cm):

  • 0,5 kg mąki
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka octu
  • 1/4szklanki cukru
  • 60 g śliwek

Drożdże rozcieramy z cukrem, aż do uzykania płynnej konsystencji. Następnie mieszamy je z letnim mlekiem. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, roztopine masło, drożdże z mlekiem i ocet. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, przestanie się kleić, zacznie odstawać od ręki i brzegów naczynia. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy i wstawiamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie powinno już podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z lodówki, przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy. Na cieście układamy pokrojone w ćwiartki śliwki, całość posypujemy kruszonką. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 45 minut. Smacznego !!!

składniki na kruszonkę :

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g masła
  • kilka kropli ulubionego aromatu (opcjonalnie)

Cukier połączyć z mąką, dodać roztopione masło i chwilę ugniadać, aż składniki się połączą, tworząc kruszonkę.

ciasto rosło jak szalone ;)

piątek, 10 września 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
grazyna1961.only
2010/09/10 17:41:11
Robiłam niedawno podobną i dziś robię następną . Pycha :)
-
kulinarnespotkania
2010/09/13 16:02:18
pychota:) wyglada pieknie i smacznie:)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010