Blog > Komentarze do wpisu

POLĘDWICA Z PRAWDZIWKAMI I SZYNKĄ SERRANO

Leśne grzyby z aromatyczną, rozpływającą się w ustach polędwicą to zestaw doskonały. Podana obok gnocchi i colesława...to wg mnie idealne połączenie ;) Przepis pochodzi z tego programu.

składniki (2 porcje):

  • 2 steki z polędwicy grubości ok.5 cm
  • na marynatę :
  • 4 plastry szynki serrano lub parmeńskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • po łyżeczce tymianku, rozmarynu, ziarnistego pieprzu
  • 5 listków laurowych
  • olej

Steki marynujemy ( mięso nacieramy ziołami , czosnkiem, pieprzem, zalewamy olejem do zanurzenia) przynajmniej 2 dni. Następnie wyjmujemy z marynaty, zawijamy w plastry szynki i układamy na bardzo gorącej, suchej patelni. Steki obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem grzybowym.

składniki na sos :

  • 50 ml brandy
  • 5 borowików
  • 1 mała cebulka
  • 100 g mascarpone
  • 100 g śmietany kremowej
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Czosnek, cebulę i pokrojone w plastry borowiki podsmażamy na maśle z oliwą. Następnie podlewamy brandy, gdy odparuje dodajemy mascarpone i śmietanę kremową. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Gotowym sosem polewamy gotowe steki. Smacznego !!!

poniedziałek, 27 września 2010, halutek123
Tagi: mięsa

Polecane wpisy

  • STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

    Delikatna wołowa polędwica, średnio wysmażona, z dodatkiem pieczarek i brokułów to prawdziwa uczta. Podana z ziołowym masłem smakuje doskonale, polecam ;) skład

  • TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

    Pyszny, pożywny, dietetyczny...po wakacjach i wielkiej rozpuście staram się sięgać po potrawy, które w zasadzie można jeść bezkarnie. Polędwica wołowa, to dla m

  • KLOPSIKI Z MIĘTOWYM JOGURTEM

    składniki na pulpety: 300 g mięsa wołowego (użyłam ligawy) 300 g wieprzowiny (użyłam polędwiczki wieprzowej) posiekana mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka po

  • Roladki z indyka z zielonym nadzieniem.

    ROLADKI Z INDYKA Z FARSZEM Z ZIELONEGO GROSZKU. steki z piersi z indyka ok. 10 plastrów zielony groszek mrożony ok. 400g świeża bazylia 3/4 szklanki orzechów zi

  • Polędwiczki pod szpinakową kołderką

    POLĘDWICZKI POD SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ: 2 polędwiczki wieprzowe szpinak (może być mrożony) ser ricotta czosnek, sól, biały pieprz tarty parmezan oliwa masło Polędw

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
skoraczek
2010/09/27 11:44:38
jakie pyszności :-)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010