Blog > Komentarze do wpisu

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

Delikatna wołowa polędwica, średnio wysmażona, z dodatkiem pieczarek i brokułów to prawdziwa uczta. Podana z ziołowym masłem smakuje doskonale, polecam ;)

składniki (2 porcje ) :

  • 2 plastry polędwicy wołowej ( po 2 cm każdy)
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 200 g pieczarek
  • 1 brokuła

Marynata do mięsa :

  • 6 łyżek oliwy
  • 4  zmiażdżone ząbki czosnku
  • tymianek, pieprz, rozmaryn

Składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso na minimum 2 godziny. Uwaga : mięsa nie solimy przed smażeniem !!!

Pieczarki obrać ze skóry, większe pokroić na połówki, wrzucić na bardzo gorącą patelnię, usmażyć. Brokuły podzielić na części, wrzucić do  wrzącej, osolonej wody, ugotować (powinny być chrupkie). Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posolić do smaku. Plastry polędwicy delikatnie pougniatać ręką,marynować minimum 2 godziny.  Smażyć bez tłuszczu,  po 4 minuty z każdej strony, na bardzo gorącej patelni (jeśli mają być dobrze wysmażone, dodać po 1 minucie). Wyłożyć na gorący talerz, opruszyć pieprzem i solą, posmarować czosnkowym masłem, obłożyć pieczarkami i brokułami. Smacznego !!!

wtorek, 14 września 2010, halutek123
Tagi: mięsa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kulinarnespotkania
2010/09/14 16:41:02
Twoj zestaw prezentuje sie bardzo smakowicie:) takie miesko jest wysmienite, mniam:)
-
justmydelicious
2010/09/14 21:24:50
znam kogoś, kto byłby zachwycony takim daniem :)
-
Gość: magda, *.net.autocom.pl
2011/02/01 20:01:40
Wyśmienite! własnie odpoczywam po orgazmicznej uczcie:D dzieki!!
-
halutek123
2011/02/01 21:39:45
To ja dziękuję, pozdrawiam ;)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010