Blog > Komentarze do wpisu

TARTA FIGOWA

Kruche ciasto, puszysty krem i figi, wszystko polane miodem, razem smakują przepysznie. Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie składniki połączyły się w doskonałą całość. Uwielbiam chrupać figowe ziarenka...;)

składniki na ciasto (forma 25 cm):

  • 170 g mąki (polecam zmieszać mąkę pszenną z kukurydzianą)
  • 1 żółko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g zimnego, pokrojonego w cząstki masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolite ciasto, wylepić nim formę do tarty, wstawić do lodówki, na minimum 30 minut. Piec około pół godziny, w temperaturze 180 stopni. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy krem.

składniki na krem :

  • 200g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do obłożenia : 4 świeże figi, 4 łyżki miodu, listki mięty

Żółtka ucieramy z cukrem, na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy mascarpone. Następnie masę delikatnie łączymy z ubitymi na pianę białkami. Powstały krem wykładamy na kruchą tartę. Całość obkładamy pokrojonymi w plastry figami, polewamy miodem, dekotujemy listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki , na minimum 4 godziny. Podajemy schłodzone. Smacznego !!!

środa, 15 września 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączusie

    Lubię paczki i tłusty czwartek. Kupiłam paczki z marmoladą, ale postanowiłam zrobić w tym roku małe pączusie. Robiły się szybko. Wyszły dobre i najlepsze są świ

  • Tłusty czwartek

    Cześć Dziś mamy tłusty czwartek, co prawda już prawie się kończy ale to nie ważne, ponieważ jak mówił Kubuś Puchatek "zawsze jest czas na małe co nieco". Chciał

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kaspiecze
2010/09/15 10:35:20
wspaniale wygląda
jeszcze nigdy nie jadłam fig i chyba mam czego żałować :)
-
pinkcake
2010/09/15 11:31:47
Wygląda bosssko!
Lubię świeże figi, ale zanim zjem muszę zapomnieć o ich etiologii:/
-
halutek123
2010/09/15 11:33:40
...oj powinnaś to nadrobić. Są doskonałym dodatkiem do deserów, ciast a także wykwintnych , wytrawnych przekąsek i przystawek, polecam :)
-
skoraczek
2010/09/15 17:34:19
pyszności
-
kulinarnespotkania
2010/09/16 09:14:08
ale wyglada ladnie:) musi byc pyszna)
-
Gość: Kinga, 89.107.158.*
2010/09/16 11:18:26
Ależ mam na taką tartę ochotę. Dotychczas w moim dorobku tylko tary wytrawne, a tym z figami własnie, ale na słodko jeszcze nie robiłam. A z mascarpone musi by pyszna.
-
halutek123
2010/09/16 13:05:36
Kinga zachęcam Cię do wypróbowania przepisu...tarta nie jest zbyt słodka, więc możesz potraktować ją jako wytrawną ;))) Pozdrawiam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010