Blog > Komentarze do wpisu

TARTA FIGOWA

Kruche ciasto, puszysty krem i figi, wszystko polane miodem, razem smakują przepysznie. Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie składniki połączyły się w doskonałą całość. Uwielbiam chrupać figowe ziarenka...;)

składniki na ciasto (forma 25 cm):

  • 170 g mąki (polecam zmieszać mąkę pszenną z kukurydzianą)
  • 1 żółko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g zimnego, pokrojonego w cząstki masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolite ciasto, wylepić nim formę do tarty, wstawić do lodówki, na minimum 30 minut. Piec około pół godziny, w temperaturze 180 stopni. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy krem.

składniki na krem :

  • 200g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do obłożenia : 4 świeże figi, 4 łyżki miodu, listki mięty

Żółtka ucieramy z cukrem, na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy mascarpone. Następnie masę delikatnie łączymy z ubitymi na pianę białkami. Powstały krem wykładamy na kruchą tartę. Całość obkładamy pokrojonymi w plastry figami, polewamy miodem, dekotujemy listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki , na minimum 4 godziny. Podajemy schłodzone. Smacznego !!!

środa, 15 września 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kaspiecze
2010/09/15 10:35:20
wspaniale wygląda
jeszcze nigdy nie jadłam fig i chyba mam czego żałować :)
-
pinkcake
2010/09/15 11:31:47
Wygląda bosssko!
Lubię świeże figi, ale zanim zjem muszę zapomnieć o ich etiologii:/
-
halutek123
2010/09/15 11:33:40
...oj powinnaś to nadrobić. Są doskonałym dodatkiem do deserów, ciast a także wykwintnych , wytrawnych przekąsek i przystawek, polecam :)
-
skoraczek
2010/09/15 17:34:19
pyszności
-
kulinarnespotkania
2010/09/16 09:14:08
ale wyglada ladnie:) musi byc pyszna)
-
Gość: Kinga, 89.107.158.*
2010/09/16 11:18:26
Ależ mam na taką tartę ochotę. Dotychczas w moim dorobku tylko tary wytrawne, a tym z figami własnie, ale na słodko jeszcze nie robiłam. A z mascarpone musi by pyszna.
-
halutek123
2010/09/16 13:05:36
Kinga zachęcam Cię do wypróbowania przepisu...tarta nie jest zbyt słodka, więc możesz potraktować ją jako wytrawną ;))) Pozdrawiam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010