Blog > Komentarze do wpisu

TARTA GRUSZKOWA

Prosta w wykonaniu, bardzo smaczna...kruche ciasto, gruszki, sos waniliowy mówią same za siebie. O tej porze roku gruszki są przepyszne, łapmy więc chwilę ciesząc się ich smakiem w możliwie różnych postaciach ;)

składniki na ciasto (forma 24 cm) :

  • 180g mąki
  • 125g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mąkę, masło cukier, sól i jajko połączyć, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Wykleić nim foremkę i wstaić ją na minimum 30 minut do lodówki. Przygotować nadzienie...gruszki obrać,przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować sos jajeczny.

sos jajeczny :

  • 5 gruszek
  • sok z cytryny
  • 200g śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g cukru
  • 100g płatków migdałowych

Śmietanę, jajka i cukry połączyć, ucierać do rozmieszania cukru ( nie ubijać! ). Z lodówki wyjąć blachę z ciastem, obłożyć je gruszkami, zalać sosem jajecznym. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawać schłodzone. Smacznego !!!

niedziela, 19 września 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/19 17:47:08
Sama od dłuższego czasu zbieram się do zrobienia tarty gruszkowej, Twoja wygląda rewelacyjnie :)
-
Gość: cookingmarta, *.home.aster.pl
2010/09/19 19:36:51
u mnie tez dzis tarta :) tylko ze sliwkami, ale jak wiemy to co proste najlepsze!
-
ciastella
2010/09/20 07:26:31
wygląda wysmienicie ;D świetne zdjecie ;)
-
karmel-itka
2010/09/20 09:00:50
co za kuszące fotografie... och! przepięknie się prezentuje ta Twoja tarta. mniam ;]
-
halutek123
2010/09/20 10:51:45
...dzięki ;)
-
ugotujmy
2010/09/20 19:32:25
rumiane migdały i gruszki to cudne połączenie.
-
2010/09/23 17:33:08
Zrobiłam!!!!! Wyszło super!!!!! Cała rodzina pochwaliła!!!!! Dla mnie sukces - bo jestem raczej antytalent kulinarny.
-
halutek123
2010/09/24 08:38:09
Brawooo wookiel1976, bardzo sie ciesze, pozdrawiam :)
-
Gość: tomeksss, *.play-internet.pl
2011/09/30 18:32:23
Jeśli zalane masą jajeczną to to już nie jest tarta tylko kisz (quiche).
-
halutek123
2011/10/01 22:09:05
moze byc i kisz, najwazniejsze, ze pyszne
-
2012/03/10 17:37:31
tarta wstawiona do piekarnika. Odliczamy godzinke z ociekającą ślinką


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010