Blog > Komentarze do wpisu

ZAPIEKANE OWOCE

Błyskawiczny, pyszny deser. Każdy owoc, zapieczony w sosie z mascarpone, zanurzony w karmelu, smakuje rewelacyjnie i wygląda doskonale. Podany z gałką ulubionych lodów...pychota ;)

składniki (forma do tarty 26 cm):

 

  • 4 świeże figi
  • 2 duże banany
  • 1 duża gruszka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania owoców
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • 250 gr serka mascarpone

 

Figi nakrajamy od góry na krzyż, żeby się rozłożyły, ale dołem były złączone. Banana obieramy, kroimy na 2 cm krążki. Gruszkę obieramy, kroimy na cząstki, wycinając gniazda nasienne. Gruszkę i banany polewamy sokiem z cytryny. Cukier wsypujemy do rondla, podgrzewamy do rozpuszczenia, łączymy z wodą i łyżką masła, wylewamy do foremki. Na karmelowym sosie układamy owoce. Całość zalewamy roztartymi z mascarpone i wanilią jajkami. Posypujemy brązowym cukrem, zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami, polane wypływającym sosem karmelowym. Smacznego !!!

sobota, 25 września 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kulinarnespotkania
2010/09/26 07:24:43
ale pysznosci:) ja chce taki deserek!!!


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010